Drvna industrija izlazi iz krize

Bez autora
Dec 29 2011

Stanje u drvnoj industriji je teško, no podaci za prvih devet mjeseci pokazuju da taj sektor polako izlazi iz krize. Naime, izvoz je veći za deset posto, a uvoz je pao za dva posto. Osim toga, sve se manje izvoze trupci, a sve više namještaj, što je velik pomak u strukturi izvoza. U devet mjeseci izvoz drvoprerađivača Bjelovarsko-bilogorske županije povećan je 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a uvoz se tek neznatno smanjio. Time je ta industrija ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od gotovo šest milijuna dolara. Izvoz je povećao i najveći županijski drvoprerađivač. Tvornice namještaja Brestovac iz Garešnice se vratla na njemačko tržište. Ostvarili su i jedan posao u Rusiji u kojoj očekuju veći zamah i iduće godine. Zatim, imaju i novi posao u Belgiji uz tradicionalno Englesku, Norvešku, Švedsku i Francusku. Poboljšava se i struktura izvoza domaće drvne industrije. Iz godine u godinu sve se više izvozi gotovih proizvoda, a sve se manje izvozi trupaca, odnosno poluproizvoda.

Drvna industrija izlazi iz krizeStanje u drvnoj industriji je teško, no podaci za prvih devet mjeseci pokazuju da taj sektor polako izlazi iz krize.

Naime, izvoz je veći za deset posto, a uvoz je pao za dva posto. Osim toga, sve se manje izvoze trupci, a sve više namještaj, što je velik pomak u strukturi izvoza.

U devet mjeseci izvoz drvoprerađivača Bjelovarsko-bilogorske županije povećan je 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a uvoz se tek neznatno smanjio. Time je ta industrija ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od gotovo šest milijuna dolara. Izvoz je povećao i najveći županijski drvoprerađivač.

Vratili smo se na njemačko tržište. Ostvarili smo i jedan posao u Rusiji u kojoj očekujemo veći zamah i iduće godine. Zatim, imamo i novi posao u Belgiji uz tradicionalno Englesku, Norvešku, Švedsku i Francusku, istaknuo je Josip Bilandžija, direktor Tvornice namještaja Brestovac iz Garešnice.

Poboljšava se i struktura izvoza domaće drvne industrije. Iz godine u godinu sve se više izvozi gotovih proizvoda, a sve se manje izvozi trupaca, odnosno poluproizvoda, rekao je Robert Ružička iz Sektora za poljoprivredu i šumarstvo HGK.

Drvoprerađivači Bjelovarsko-bilogorske županije za 11 posto povećali su broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu. Sada ih je 1870, što je ipak 500 manje nego prije recesije. Zabrinjava to što su im u devet mjeseci više rasli troškovi nego prihodi, što pokazuje da neke tvrtke ne nalaze izlaz iz krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik